Напрямок
авіаквитки онлайн київ

Аеропорт «Бориспіль» збільшив обсяги пасажирських перевезень у четвертому кварталі 2013 року на 8,6%

16 січня 2014

Пасажирський потік через міжнародний аеропорт «Бориспіль» у четвертому кварталі 2013 року зріс на 8,6% — до 1,94 мільйонів пасажирів. У тому числі в грудні послугами аеропорту скористалися 606 800 пасажирів — на 14,2% більше, ніж за останній місяць 2012 року. Зростання квартальних обсягів пасажирських авіаперевезень «Бориспіль» демонструє уперше від початку 2013 року, коли трафік стрімко скоротився внаслідок припинення рейсів базовою компанією «АероСвіт» — найбільшим на той час українським авіаперевізником.

Інфраструктурні реформи, започатковані новою менеджерською командою аеропорту влітку 2013 р., активна взаємодія з авіаперевізниками, розширення ними географії польотів та провізних місткостей — дозволили мінімізувати негативні наслідки зупинки на початку року операційної діяльності компанії «АероСвіт».

Так, якщо у першому кварталі 2013 р., порівняно з таким же періодом попереднього року, обсяги пасажирських перевезень через аеропорт скоротилися на 21%, то починаючи з жовтня в «Борисполі» фіксувалося стабільне зростання щомісячних обсягів робіт: у жовтні на 1,4%, у листопаді на 12,6%, у грудні на 14,2%.

У результаті, за підсумками 2013 р. загальне падіння пасажирського потоку через «Бориспіль» вдалося скоротити до 6,5%. У цілому протягом минулого року аеропорт обслужив 7,93 млн. пасажирів, із яких 7,19 млн. скористалися міжнародними рейсами і 742 тис. — внутрішніми.

2013 року аеропорт прийняв 5 нових авіаперевізників — Swiss International Air Lines (Швейцарія), Air Astana (Казахстан), «Авіалінії Харкова» (Україна), Fly Georgia (Грузія), Meridiana Fly (Італія). Ще кілька іноземних авіакомпаній долучаться до цього списку вже найближчим часом.

Компанія «Міжнародні авіалінії України» (МАУ), компенсуючи звуження ринку через припинення польотів «АероСвітом», лише в літній період 2013 р. опанувала більш як 20 нових маршрутів із «Борисполя». Зросли провізні місткості МАУ на існуючих маршрутах, зокрема, до Тель-Авіва — більш як у 2 рази, до Тбілісі — на 86%, до Донецька — на 80%, до Дубаї — на 79%, до Сімферополя — на 62%. Зрештою, компанія упевнено посіла позицію провідного хабостворюючого базового перевізника аеропорту.

Окрім цього, МАУ та ще дві базові компанії WindRose («Роза Вітрів») і «Авіалінії Харкова» запустили із «Борисполя» 8 далекомагістральних рейсів до міст Таїланду, Індії, В’єтнаму й Домініканської Республіки.

Протягом 2013 року майже в 4 рази збільшилася кількість польотів під кодом «Дніпроавіа» до українських міст Дніпропетровськ й Івано-Франківськ.

Число рейсів компаній S7 і «Аерофлот», відправлених до московських аеропортів «Домодєдово» й «Шереметьєво», зросло, відповідно, на 80% і 30%. Norwegian Air Shuttle на 53% збільшила частотність польотів до Осло, Belavia на 59% — до Мінська, Flydubai на 57% — до Дубаї.

Запити щодо обслуговування рейсів на період літньої навігації 2014 року, подані в «Бориспіль» українськими та іноземними перевізниками, дають підстави сподіватися на подальше упевнене зростання пасажирських потоків через найбільший український аеропорт.

Довідка:

Державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» — найбільший аеропорт України, що обслуговує більш як 50% пасажирських авіаперевезень країни. «Бориспіль» є членом Міжнародної асоціації повітряного транспорту (International Air Transport Association, IATA).

Регулярне сполучення з аеропорту «Бориспіль» здійснюють більш як 50 авіакомпаній, що експлуатують понад 100 маршрутів по всьому світі. «Бориспіль» — єдиний аеропорт країни, в якому обслуговуються далекомагістральні рейси.